Laitan tänään 5.1.2015 Aamupostissa julkaistun kirjoitukseni myös tänne, niin näkyy niillekin, jotka eivät Aamupostia lue.
On tullut luettua juttu jos toinenkin koskien Riihimäen kaupungin liikuntapaikkamaksujen korotuksia. Asiaa yritetään kovasti kaunistella ja faktojakin vääristellä. Itsekin olen saanut nimeni näihin väärinymmärtäneiden teksteihin, joten kommentoin keskustelua osaltani. Nimimerkin takaa (AP 23.12) kirjoitelleen lukijan mukaan olin Pentti Auvisen kanssa valmistellut työryhmässä liikuntapaikkamaksut, ja sitten itse valtuustossa esittänyt niiden puolittamista, ja tämä kummastutti kirjoittajaa.
Kaupungissa päätöksenteon ylintä valtaa käyttää kaupunginvaltuusto. Kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston ja sivistyslautakunnan seulan läpi käytyään summa tuli alkuperäisessä muodossaan valtuustoon budjettikokoukseen 15.12.2014. Koska omasta mielestäni tuo summa on liian iso seurojen ja sitä kautta harrastajien ja heidän vanhempiensa kannettavaksi, esitin sen puolittamista. Uskon edelleen, että tämä olisi ollut pitkäjänteisempi päätös myös kaupungin talouden kannalta ja tämän kerroin myös puheessani kokouksessa.
Valtuutetut ja kansanedustajaehdokkaat Titta Andersson-Bohren ja Ismo Portin kertovat (AP 20.12), että taksat eivät näytä kohtuuttomilta. Eipä vanhempien tai yhdistysten siis tarvitse olla huolissaan kun näin lehden sivuilla kirjoitetaan. Ihmettelen tosin miten tuo summa kerääntyy ilman, että se karsii liikkujia nimenomaan sieltä pieni- ja normaalituloisestakin päästä. Eräs valtuutettu totesi nettikirjoituksessaan, että “sossun tilastoissa ei näkynyt syrjäytymispiikkiä”, vaikka maksut alkoivat syyskuussa. En tiennytkään, että syrjäytyminen on noin nopeasti iskevää laatua. Itsellä taitaa olla vielä aika paljon opittavaa kun näitä keskusteluja seuraa. Mutta edelleen, ei siis ilmeisesti tarvitse olla huolissaan, kun syyskuussa alkaneiden maksujen takia ei joulukuuhun mennessä ollut kukaan syrjäytynyt. Vai olikohan se vaan vitsi!? Itse en näin vakavalla asialla vitsailisi.
Liikuntaa voi toki harrastaa ilman yhdistyksiäkin, mutta jostain syystä tuhannet lapset liikkuvat nykyään nimenomaan yhdistysten parissa. Hyötyliikunta ja pihapelit ovat katoavaa luonnonvaraa, eikä liikunnan puute lupaa hyvää lapselle, eikä sitä myötä kaupungin taloudelle. Siinä mielessä Andersson-Bohrenin ja Portinin toivomus pitkänäköisen päätöksen rankaisematta jättämisestä on hyvin erikoista. Täysiä liikuntapaikkamaksuja äänestäneillä oli katse ainoastaan ja vain nyt alkaneen vuoden budjetissa.
Viimeisimmät kommentit